Frivilliga Radioorganisationen

FRO Uppland

Kontaktinformation

FRO Uppland
c/o Jan le Grand
Havrevägen 7
746 34 Bålsta
E-post: uppland@fro.se
Tel: 0705-822402

 Välkommen till FRO Uppland

ingress

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. FRO Uppland finns i ett spännande län. 21:a hemvärnsbataljonen bemannar vi med signalister och vi bemannar även många befattningar i beredskapsorganisation vid Kärnkraftverket i Forsmark under länsstyrelsens ledning. Stöd till samhället och samverkan med alla frivilligorganisationer är både lärorikt och spännande. Vi erbjuder ett brett utbud aktiviteter med alla typer av utbildningar och sambands- och kommunikationsuppdrag från kriser i samhället till sambandsuppdrag åt olika idrottsföreningar.

Vi är omkring 100 medlemmar i FRO Uppland.

På vår webbplats speglar vi alla länets FRO-aktiviteter och visar resultat efter genomförda aktiviteter i både text och bild. Som ny ordförande för FRO Uppland från 2014 är det en stor ära för mig att få starta upp den här webbplatsen och hoppas få dig att återkomma ofta för att följa oss och våra aktiviteter.

Är du intresserad av FRO Uppland är du alltid välkommen att höra av dig direkt till mig eller någon av mina duktiga medarbetare så får du hjälp. 

Välkommen till FRO Uppland!

  

Förbundsordförande Jan Edenqvist

ÖREGRUNDS BÅTVECKA MED ROSLAGSLOPPET 2021

 FRO Uppland har precis avslutat sambandsuppdraget under årets båtvecka och Roslagsloppet i Öregrund. Roslagsloppet är en av de största Offshore-båttävlingarna i Sverige med stora båtar och höga hastigheter. Detta år blev det ett reducerat startfält med ca 50 deltagare jmf med de 100+ som brukar köra.

BILD 1BILD 5

FRO var på plats redan under onsdagen för att sätta upp internsambandet för de, i år begränsade, publikaktiviteterna/tävlingarna som genomfördes inne i och runt hamnen under veckan. Den stora uppgiften för oss var sedan att förbereda säkerhetssambandet för det avslutande Roslagsloppet under lördagen.

Tävlingsledningen har varje år varit generösa med att ge oss tillgång till en skylift för att kunna lyfta upp antennparken.  Detta år ”toppade” de med en lastbilsmonterad lift som gav oss 20 meter lyfthöjd av korgen med våra antennmaster.

BILD 2BILD 3

Roslagsloppet körs i två etapper där första etappen normalt körs i kustbandet utanför Norrtälje med målgång vid södra delen av Väddö kanal. Besättningen på båten har sedan en specificerad tid på sig att tanka upp båten och äta mm innan de måste ligga på startlinjen i den norra delen av Väddö kanal för s.k. rullande start för den andra etappen. Denna avslutas med målgång i Öregrund efter att man kört den sista delen som ett varvlopp på Öregrundsgrepen, det öppna vattnet utanför Öregrund, för att ge publiken lite att titta på. Varje etapp är ca 55nm om man kör den ”långa” banan.

I år valde man dock i ett tidigt skede lägga start och mål för bägge etapperna i Öregrund för att kunna planera tävlingen i rådande samhällsläge. FRO satte upp ett säkerhetssamband för ett 25-tal bevakningsbåtar på MVHF kanal 9/11 och kopplade sedan ihop dessa till ett nät via en 2/70 länk.

Även bevakning av MVHF kanal 16 (nödkanalen) upprättades då tävlingsledningen har ett ansvar gentemot Sjöräddningscentralen med de resurserna, Räddningstjänst, Kustbevakning samt Sjöräddning som finns på plats under veckan och då främst under lördagen.

BILD 4BILD 6

Vid en räddningsinsats tog tävlingsledning över och samordnade fortsatta åtgärder över Rakel med Räddningstjänst, Kustbevakning, Sjöräddning, Rescue båtar med flera.

FRO Uppland planerar nu närmast för O-ringen 2022 som genomförs i Uppsala samt för nästa års Båtvecka/Roslagslopp. Dessa uppdrag kommer att kräva en stor mängd personal för att kunna genomföras.  Intresserad?  hör av dig till oss!

Vi testade även DMR Repeater ställd på 2 Watt över Högantenn ca: 20 meter upp och körde test ifrån Öregrund till Sundsvedden med bärbar i Öregrund och Bärbar med mobilantenn. Detta fungerade mycket bra. Givetvis var vi med på DMR Ringen hemma hos mig i Östhammar. Då körde vi med mobilantenn på fönsterblecket.

Foto: Birgitta Söderström

Text Dag Artinger / Dennis Holm

FRO Upplands Årsstämma 2020

I Gånstagården samlades den 29 februari
25 deltagare samt en föredragshållare för att delta i Stämman.

Inledningsvis fick vi insikt i en ny grön radioutrustning från upphandling till drift ute i organisationen.
Kanske får vi vid ett senare möte se den färdiga RA-570 IRL.
Elin Sjöberg från FM i Enköping höll ett intressant föredrag om alla komplicerade processer för att få ett nytt system driftsatt i organisationen.  

 MG 4636 2

I ett föredrag fick vi sedan en god inblick i vart det bär av med MSB projekt: Civilt Reservsamband, en utredning som vår mötesordförande Ulf Johansson utarbetat. Den är nu färdig och ser redan nu ut att bli ett spännande projekt vilket kan engagera en och annan FRO-personal i något civilt uppdrag.

En diger Verksamhetsplan föredrags mötet och finns nu till den nytillträdda styrelsens förfogande och däri skall särskilt noteras O-ringen och Öregrunds Båtvecka som kulminerar med Roslagsloppet.
Evenemangen kommer kräva att många medlemmar i FRO Uppland ställer upp. Vi kommer även genomföra en rad rekryteringsaktiviteter som kräver att medlemmarna ställer upp och arbetar. Du som vill jobba för vårt Förbund kan anmäla dig till Dag Artinger eller Dennis Holm. 

 MG 4638 1

Efter en smaklig smörgåstårta genomfördes årsstämmoförhandlingar enligt program. Nya namn valdes in och andra omvaldes. Den avgående styrelsen fick ansvarsfrihet och avtackades, den nya styrelsen för 2020-2021 och i vissa fall 2020-2022 framgår av fliken Styrelsen i FRO Upplands webb.

 MG 4652 3

Medaljkommittén tilldelade Göran Jansson FRO´s Guldmedalj. Ulf Johansson satte medaljen på Göran som bär den med heder.  Stort grattis från alla oss i FRO Uppland. Den är du verkligen värd.

Text & Foto: Jan Edenqvist ©        

Årsstämma 2020

KALLELSE

till

FRO UPPLAND Årsstämma

Lördagen den 29 februari 2020 kl 11.00 i Gånstagården, Enköping.
Adress: Gånstagården 1, 74948 Enköping

Anmälan om deltagande till Bertil Pettersson tel. 070 2239733
eller e-post astrobp@comhem.se Senast 24 februari 2020.

PROGRAM

Föredrag av Elin Sjöberg ledningsregementet om Fältradio nu och framåt

Stämmoförhandlingar

Förbundets inriktning och mål 2020 – 2023

Förtäring

VÄLKOMNA

 

DOKUMENT:

Dagordning

Årsberättelse

Bugetförslag

Valberedningens förslag

Revision 2019

 

Koordinater till FRO 47 årsstämma i Gånstagården:

WGS  84  59.624021  17.095325 
 RT90  6612260.705 1572804.723
 SWEREF 99TM 6611405.131 618183.064

STYRELSEN i FRO Uppland
genom förbundsordförande
Jan Edenqvist

FRO Samband- och IT-konferens i Hallsberg

DSC01816

FRO Samband- och IT-konferens i Hallsberg är nu avslutad.

Från FRO Uppland deltog Jan le Grand, Bertil Pettersson och Håkan Andersson samt jag själv som konferensarrangör. Bort emot 60 deltagare från hela landet tog plats och lyssnade till mycket intressanta föreläsningar.

Verkligen en välfylld helg med information på många områden. Från kodning av webbsidor, IT-säkerhet och Tetraprotokollets möjligheter i blåljussystemet Rakel till senaste trender på radiosändarområdet och uppskattat föredrag om tolkning av data i många gratisappar för att beräkna vågutbredning på kortvåg som Bertil höll. De sista cellerna där uppe var engagerade in i det sista.

DSC01780 DSC01885

Tre välkända leverantörer på radioområdet lockade många investera i DMR eller något spännande tillbehör. Erik från FB-radio var där tillsammans med Emanuel från Limmared och Anders från Trolleborg. Vad man kunde förstå var alla nöjda och välinformerad och kanske hade en ny DMR med sig hem i bagaget eller fått sin radio uppdaterad.

På FRODOK finns inom kort mer information under fliken.

Text/Bild Jan Edenqvist     

Roslagsloppet 2019

R20191 R20192

Roslagsloppet började redan 1962, och är ett av världens större offshore race sett till antalet deltagare.
Startplatserna har genom åren växlat, men målgången har alltid varit Öregrund.
Loppet är också finalen på Öregrunds båtfestivalvecka. FRO Uppland har fått förtroendet att ansvara för säkerhetssambandet under många år.
Även i 2019 års evenemang har vi fått uppdraget.
Båtveckan startade under lördagen den 27/7 med ett PokerRun på vattnen runt Öregrund och avslutades med Roslagsloppet lördagen den 3/8.

R20193 R20194

Under söndagen kom FRO på plats och startade upp säkerhetssambandet för hamnbassängen där många aktiviteter förekom under hela veckan.
Vi byggde sedan upp hela sambandssystemet med skylift, relästationer samt telefonväxel på vår bas där vi samgrupperade och underställdes tävlingens insatsledning.
Vi körde säkerhetssambandet på VHF-bandet mellan bevakningsbåtarna längs banan och lämnade över till insatsledaren,
som satt på medhörning, för beslut om insatser.
All insatskommunikation skedde med Rakel mot Ambulans, Sjöräddningen och Kustbevakningen av praktiska skäl.
Under tisdagen och onsdagen genomfördes tre deltävlingar i ett nyinrättat VM i Offshore klass 3J.
Klassen är idag nordisk men man har för avsikt göra den till internationell då det i dagsläget saknas ”instegsklasser”.
Förare/navigatörer och domare från bl.a. Estland, England, Portugal var på plats och fick köra i lånade båtar.
Vann gjorde den estländska föraren Stefan Arand med den svenske (!) navigatören Mathilda Wiberg.
Hela båtveckan avslutades med Roslagsloppet lördagen den 3/8.
FRO ansvarade för säkerhetssambandet över den norra bandelen som sträckte sig ca 55 km från norr till söder.
För att hålla uppe nätet med ca 30 bevakningsbåtar användes 2 st sammankopplade 2/70-reläer in/ut på Marin VHF kanal 9 och 11.

R20195 R20196
Roslagsloppet är en av de största offshorebåtstävlingar och drar mycket publik och många internationelle förare.
Totalt Hade vi omkring 50 radiostationer i luften i 4 olika nät under veckan.
Allt fungerade enligt våra planer och vi visade upp ett väl fungerande säkerhetssamband.
FRO Uppland har därför fått uppdraget nästa år igen varför vi redan nu börjar planera inför Båtveckan/Roslagsloppet 2020.

Text: Dag Artinger/FRO och Dennis Holm/FRO
Foto: Christer Jakobsson/FRO och Birgitta Söderström/FRO

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök