Frivilliga Radioorganisationen

FRO Uppland

Avdelningar

Kontaktinformation

FRO Uppland
c/o Jan le Grand
Havrevägen 7
746 34 Bålsta
E-post: uppland@fro.se
Tel: 0705-822402

 Välkommen till FRO Uppland

ingress

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. FRO Uppland finns i ett spännande län. 21:a hemvärnsbataljonen bemannar vi med signalister och vi bemannar även många befattningar i beredskapsorganisation vid Kärnkraftverket i Forsmark under länsstyrelsens ledning. Stöd till samhället och samverkan med alla frivilligorganisationer är både lärorikt och spännande. Vi erbjuder ett brett utbud aktiviteter med alla typer av utbildningar och sambands- och kommunikationsuppdrag från kriser i samhället till sambandsuppdrag åt olika idrottsföreningar.

Vi är omkring 100 medlemmar i FRO Uppland.

På vår webbplats speglar vi alla länets FRO-aktiviteter och visar resultat efter genomförda aktiviteter i både text och bild. Som ny ordförande för FRO Uppland från 2014 är det en stor ära för mig att få starta upp den här webbplatsen och hoppas få dig att återkomma ofta för att följa oss och våra aktiviteter.

Är du intresserad av FRO Uppland är du alltid välkommen att höra av dig direkt till mig eller någon av mina duktiga medarbetare så får du hjälp. 

Välkommen till FRO Uppland!

  

Förbundsordförande Jan Edenqvist

Sigtuna Rallyt 30 september 2017

  IMG 5106 kopia IMG 5146 kopia

Text Dennis Holm

Foto Dennis Holm & Christer Jakobsson

Lördagen 30 september deltog vi från FRO Uppland som operatörer vid Sigtunarallyt. Det bjöds på vackert väder med bara lätta moln på himlen. En helt lyckad operatörsinsats från oss frivilliga i FRO och länets olika radioklubbar.

Vid detta rallysamband bemannade jag, Dennis/SA5BVD, som radio operatör med stöd av Christer Jakobsson, ny medlem i FRO Uppland, vägvaktspositionen vid Abrahamsby, SS3. Denna specialsträcka var 13,6 km lång, den längsta sträckan under detta rally.

 Vid starten fanns Jimmy/SA5BVU, och höll Basen uppdaterad vilken var belägen på Trostapark. Operatörer där var Rhoyne/SM5NVF & Ginnie/SM5PEY. Vid vägvakt 2 hade vi Peter/SM5ZEI & Anders Karlsson SM-8383 som operatören. Dessutom hade vi ett 10-tal ytterligare vägvakter utefter sträckan. Vid målet fanns Peter/SM5TRI placerad som radiooperatör.

 För att säkerhetssamband skulle fungera väl restes olika högantenner för mobila radiostationer vilka alla kördes på full effekt, 45-50 W. Konditionerna under dagen var bra med några dippar mitt på dagen.

 Evenemanget var, vad vi kunde förstå, publikmässigt välbesökt. Tätt inpå vår placering på SS3 var det ca: 15-20 personer som passerade ut på sträckan.

 Två alvarliga olyckor inträffade på nära oss under dagen vilket medförde att rallyt tillfälligt stoppades under knappa två timmar för att ambulanspersonal och RescueTeam skulle kunde åka fram och hjälpa förare och kartläsare. Ingen i publiken kom till skada.

 Första olyckan skedde cirka 1 km från oss. Jag skickade fram min bisittare, Christer, på sträckan som meddelade att kartläsaren förmodligen skadat ryggen när de krockat med ett träd. Man kunde konstatera att tävlingsbilen blivit rejält demolerad. Christer fick lite bilder på fordonen vilket visar på skadornas omfattning.

 Den andra olyckan skedde ca 1,5 km ifrån målet på samma sträcka. De hade kört av rejält. In i ett stenröse vilket medförde att fordonet börjat brinna. Personal från målområdet skyndade fram med brandsläckare och påbörjade släckningen innan RescueTeam var framme vid olycksplatsen. Ambulanspersonal kom samtidigt fram till olycksplatsen och tog omedelbart hand om förare och kartläsare. Hur skadade de var framkom inte.

 Sammanfattningsvis klarade sig samtliga inblandade bra enligt uppgift medan deras fordon hade fått kraftiga skador. Många tävlingsekipage fick bryta p.g.a. olika mekaniska problem eller att de kört av på andra sträckor.

 Vi fick alla en mycket trevlig dag och mycket att göra som det ju ska vara under ett ”Säkerhetssamband”. Samordnare för sambandet var Enköpings Radioklubb, Uppsala Radioklubb med operatörshjälp från Roslagens Sändareamatörer. Vi som arbetat detta rally tillhör flertalet FRO Uppland. Arrangör för rallyt och beställare var Sigtuna Rally Klubb.

IMG 5083 kopia IMG 5084 kopia

 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök