Frivilliga Radioorganisationen

FRO Uppland

Kontaktinformation

FRO Uppland
c/o Jan le Grand
Havrevägen 7
746 34 Bålsta
E-post: uppland@fro.se
Tel: 0705-822402

 Välkommen till FRO Uppland

ingress

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. FRO Uppland finns i ett spännande län. 21:a hemvärnsbataljonen bemannar vi med signalister och vi bemannar även många befattningar i beredskapsorganisation vid Kärnkraftverket i Forsmark under länsstyrelsens ledning. Stöd till samhället och samverkan med alla frivilligorganisationer är både lärorikt och spännande. Vi erbjuder ett brett utbud aktiviteter med alla typer av utbildningar och sambands- och kommunikationsuppdrag från kriser i samhället till sambandsuppdrag åt olika idrottsföreningar.

Vi är omkring 100 medlemmar i FRO Uppland.

På vår webbplats speglar vi alla länets FRO-aktiviteter och visar resultat efter genomförda aktiviteter i både text och bild. Som ny ordförande för FRO Uppland från 2014 är det en stor ära för mig att få starta upp den här webbplatsen och hoppas få dig att återkomma ofta för att följa oss och våra aktiviteter.

Är du intresserad av FRO Uppland är du alltid välkommen att höra av dig direkt till mig eller någon av mina duktiga medarbetare så får du hjälp. 

Välkommen till FRO Uppland!

  

Förbundsordförande Jan Edenqvist

ÖREGRUNDS BÅTVECKA MED ROSLAGSLOPPET 2021

 FRO Uppland har precis avslutat sambandsuppdraget under årets båtvecka och Roslagsloppet i Öregrund. Roslagsloppet är en av de största Offshore-båttävlingarna i Sverige med stora båtar och höga hastigheter. Detta år blev det ett reducerat startfält med ca 50 deltagare jmf med de 100+ som brukar köra.

BILD 1BILD 5

FRO var på plats redan under onsdagen för att sätta upp internsambandet för de, i år begränsade, publikaktiviteterna/tävlingarna som genomfördes inne i och runt hamnen under veckan. Den stora uppgiften för oss var sedan att förbereda säkerhetssambandet för det avslutande Roslagsloppet under lördagen.

Tävlingsledningen har varje år varit generösa med att ge oss tillgång till en skylift för att kunna lyfta upp antennparken.  Detta år ”toppade” de med en lastbilsmonterad lift som gav oss 20 meter lyfthöjd av korgen med våra antennmaster.

BILD 2BILD 3

Roslagsloppet körs i två etapper där första etappen normalt körs i kustbandet utanför Norrtälje med målgång vid södra delen av Väddö kanal. Besättningen på båten har sedan en specificerad tid på sig att tanka upp båten och äta mm innan de måste ligga på startlinjen i den norra delen av Väddö kanal för s.k. rullande start för den andra etappen. Denna avslutas med målgång i Öregrund efter att man kört den sista delen som ett varvlopp på Öregrundsgrepen, det öppna vattnet utanför Öregrund, för att ge publiken lite att titta på. Varje etapp är ca 55nm om man kör den ”långa” banan.

I år valde man dock i ett tidigt skede lägga start och mål för bägge etapperna i Öregrund för att kunna planera tävlingen i rådande samhällsläge. FRO satte upp ett säkerhetssamband för ett 25-tal bevakningsbåtar på MVHF kanal 9/11 och kopplade sedan ihop dessa till ett nät via en 2/70 länk.

Även bevakning av MVHF kanal 16 (nödkanalen) upprättades då tävlingsledningen har ett ansvar gentemot Sjöräddningscentralen med de resurserna, Räddningstjänst, Kustbevakning samt Sjöräddning som finns på plats under veckan och då främst under lördagen.

BILD 4BILD 6

Vid en räddningsinsats tog tävlingsledning över och samordnade fortsatta åtgärder över Rakel med Räddningstjänst, Kustbevakning, Sjöräddning, Rescue båtar med flera.

FRO Uppland planerar nu närmast för O-ringen 2022 som genomförs i Uppsala samt för nästa års Båtvecka/Roslagslopp. Dessa uppdrag kommer att kräva en stor mängd personal för att kunna genomföras.  Intresserad?  hör av dig till oss!

Vi testade även DMR Repeater ställd på 2 Watt över Högantenn ca: 20 meter upp och körde test ifrån Öregrund till Sundsvedden med bärbar i Öregrund och Bärbar med mobilantenn. Detta fungerade mycket bra. Givetvis var vi med på DMR Ringen hemma hos mig i Östhammar. Då körde vi med mobilantenn på fönsterblecket.

Foto: Birgitta Söderström

Text Dag Artinger / Dennis Holm

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök